Lapu izsvīduma medus
Tikko izsviedām jūnijā un jūlijā ienesto medu. Melns kā iesals, pat liekas, ka var sajust tā karamelīgo garšu. Kaut kad agrāk Latvijas avīzē biju lasījis, ka tas esot lapu izsvīduma medus, ļoti vērtīgs daudzveidīgo cukuru dēļ. Lapu izsvīduma medu bites ievāc no augiem, kad vasarās karstas dienas mijas ar aukstām naktīm, tad koki izdala saldu šķidrumu uz lapām un skujām - medus rasu. Lapu medū esot vairāk minerālvielu (kālijs, magnijs, kalcijs un B vitamīni), olbaltumvielu un antioksidantu. Tā antibakteriālās īpašības ir pat četras reizes lielākas kā ziedu medum. Vērtīgo īpašību dēļ šī medus cena parasti ir dārgāka. Lielos daudzumos lapu izsvīduma medu var ievākt sausās vasarās.
Šim medum piemīt bagātīga dziļa karamelei līdzīga garša, kas to padara populāru gardēžu vidū visā pasaulē.
Baudiet! Lai jums garšo!
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.